Verkningsgrad

Publicerad

Fråga

I bilstester skriver man ofta att en mindre motor drar mera bensin efter den får jobba så hårt. Teoretiskt borde det vara bättre att motorn får jobba hårt ur förbrukningshänseende.

Är det det att de små snikmotorer hade förgasare och större motorerena insprut eller...??

/ ossa

Svar

Hej Ossa,

Jag vet inte om jag delar din uppfattning. För det mesta redovisar biltillverkare som erbjuder flera motoralternativ ökad bränsleförbrukning med de starkare motorerna. Givetvis finns det undantag och kanske framförallt förr förekom direkt underdimensionerade motorer som av den anledningen hinkade soppa. Det här med förgasare kontra insprutning kan spela men i moderna tester handlar förstås allt om samma teknik.

/ Fråga Professorn

On
Off

0 kommentarer


Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842