Bilprovningen backar

Artiklar

Bilprovningen backar

Efter det inslag som SVT:s Uppdrag Granskning sände tisdagen den 17:e maj angående en underkänd besiktning av en handikappanpassad bil som importerades från Kanada, har

Redaktionen • 19 maj, 2005

Efter det inslag som SVT:s Uppdrag Granskning sände tisdagen den 17:e maj angående en underkänd besiktning av en handikappanpassad bil som importerades från Kanada, har nu Svensk Bilprovning skickat ut följande pressmeddelande.

Handikappanpassad bil i SVT-program är nu godkänd av Bilprovningen. Efter att samtliga intyg nu kommit Bilprovningen tillhanda är den handikapputrustade bilen som importerats från Kanada registrerad och godkänd.

I gårdagens avsnitt av TV-programmet Uppdrag granskning hade en reporter i uppdrag att hjälpa en person, vars bil inte godkänts av Bilprovningen i samband med registreringsbesiktningen. Personen har med tanke på sitt handikappade barn importerat en bil från Kanada, där den också byggts om och brukats för ombordtagning och förankring av rullstol. Orsaken till att bilen inte godkändes vid registreringsbesiktningen för åtta månader sedan är att kunden inte kunde uppvisa de intyg som bevisar att bilen uppfyller de europeiska krav som gäller för en personbil av årsmodell 2003. Eftersom bilen från fabrik inte var europaanpassad gjorde Bilprovningen bedömningen att bilen inte kunde godkännas annat än med stöd av undantagsregeln ”Eget bruk”. Senare visade det sig att GM Cadillac Sverige kunde intyga uppfyllelsen av samtliga system på fordonet. Därför är bilen nu godkänd.

Kunden reagerar på det ursprungliga underkännandet med hänvisning till att en jämförbar bil blivit godkänd, särskilt med tanke på att detta var skälet till importen av den egna bilen. Den andra bilen var dock felaktigt godkänd, vilket Bilprovningen naturligtvis beklagar. Totalt görs cirka 200 000 registreringsbesiktningar per år, varav import med ombyggda handikappanpassade fordon som tas upp i programmet är en mycket ovanlig företeelse.

Rulla till toppen