Varning för bedragare

Artiklar

Varning för bedragare

En man i Linköpingstrakten har lurat ett 50-tal personer på bland annat veteranbilar och delar.- Är något för billigt eller för bra för att vara

Redaktionen • 23 augusti, 2007

En man i Linköpingstrakten har lurat ett 50-tal personer på bland annat veteranbilar och delar.- Är något för billigt eller för bra för att vara sant ska man dra öronen åt sig, säger Kent Fält vid Linköpingspolisen som utrett fallen.

Bedragaren är nu dömd av tingsrätten för tolv av bedrägerierna till ett tio månader långt fängelsestraff. I anledning av den senaste domen har han fått påbackning med fem månader för en tidigare dom. – Han är ett bra exempel på att man ska dra öronen åt sig om saker och ting är för billigt, säger Kent Fält.

Den dömde mannen har haft samma upplägg på sina bedrägerier. Han har använt sig av köpesannonser i flera motortidningar. – Jag sökte delar till en Ford Taunus i tidningen och blev uppringd av honom. Han sa att hans släktingar hade en sådan och han kunde sälja hela bilen för en billig peng samt leverera den, berättar en lurad läsare i södra Sverige som vill vara anonym.

Efter att läsaren betalat in pengar i förskott på ett konto, följde en skur av ursäkter. ”Dottern blev sjuk och hamnade på sjukhus”, ”dragbilens kardan gick sönder”, ”den är inlåst i en kompis garage men de har åkt till Tyskland”, ”nu har de åkt till fjällen” och så vidare. – Till sist tyckte han att eftersom det dragit ut så på tiden så skulle jag få pengarna tillbaka. Men inte kom det några pengar.

Samma dag som den anonyme mannen tänkte ringa polisen blev han uppringd av Kent Fält vid Linköpingspolisen. – Sedan april till mitten av augusti har jag hittat 50 fall av bedrägerier utförda av den nu dömde mannen. Tillvägagångssättet har varit likartat, de han ringt upp har fått veta att varorna finns i ett dödsbo och att det väldigt snart ska bli auktion. Men snabbar man sig på och betalar in i förskott säkrar man varorna, berättar Kent Fält.

Bedragaren har vid alla ”affärer” uppgivit namn, personnummer och kontonummer, så han har inte varit anonym. – De flesta som blivit lurade har faktiskt inte polisanmält honom. Vi i polisen hittade de här fallen när vi utredde honom för andra brott, säger Kent Fält och fortsätter: – Hans uttröttningstaktik verkar ha fungerat. Sedan verkar många ha skämts för att ha blivit lurade och hellre tagit förlusten på några tusenlappar. Några har han lurat två gånger eftersom det plötsligt dykt upp en jukebox eller coca cola-kyl, och mot mer pengar har bedragaren lovat leverera dessa samtidigt med en ursprungliga varan.

Mannen ska nu avtjäna fängelsestraffet men Kent Fält vill ändå utfärda en varning: – Rent teoretiskt kan den nu dömde fortsätta sin verksamhet från fängelset.

Rulla till toppen