Frågor och svar om ursprungskontroll

Artiklar

Frågor och svar om ursprungskontroll

Wheels Radaktion har precis tagit del av Vägverkets nya föreskrifter om teknisk identifiering av fordon. Här kommer några frågor och svar som vi ställt till

Redaktionen • 18 november, 2007

Wheels Radaktion har precis tagit del av Vägverkets nya föreskrifter om teknisk identifiering av fordon. Här kommer några frågor och svar som vi ställt till vår jurist, Denise Lagercrantz, om hur vi ska tolka föreskriften. (Samtliga frågor avser bilar som är 30 år eller äldre.)

Måste jag som har förregistrerat bilen för flera år sedan göra en ursprungskontroll vid registreringsbesiktningen och vad kommer men i så fall konkret att kräva? Nej, du behöver inte göra någon ursprungskontroll. Det är bara att åka till bilprovningen när du vill och kan.

Min bil är helt nerplockad för renovering. Den är inte registreringsbesiktigad. Jag har ingen title till bilen. Vad händer när jag åker till registreringsbesiktningen efter den 4 februari 2008? Om bilen är förregistrerad så är det inga problem, då är det bara att åka till bilprovningen.

Jag köpte en bil här i Sverige för ett par år sedan av en firma som hade importerat bilen. Den är bara förregistrerad. Vad innebär detta för mig? Du ska bara göra en registreringsbesiktning på bilprovningen. Men om bilen är importerad av en firma så åtnjuter den inte dispens för eget bruk. Detta behöver inte vara något problem men det beror på vad det är för årsmodell på bilen.

Min amerikanska bil från -76 är både förregistrerad och registreringsbesiktigad. Den ska bara kontrollbesiktigas när den är färdigbyggd. Jag har sett att man har skrivit in fel chassienummer i mina papper. Kan detta ändras utan problem vid kontrollbesiktningen? Nej, det kan inte ändras vid kontrollbesiktning. Kontakta den besiktningsingenjör somgjort registreringsbesiktningen och fråga om han kan rätta till felet. Om det inte är rätt så kan det bli problem när du ska kontrollbesiktiga bilen.

Kan något annat dokument ersätta en title? I vissa delstater finns inte title på bilarna. Det vet Vägverket om och då krävs ingen title alternativt så krävs någon annan handling som utfärdats i den delstat som bilen kommer ifrån. Om man inte har original title så duger det med en kopia som en myndighet har bestyrkt, dvs som en myndighet har intygat att den överensstämmer med original title. Det går även bra med amerikanska myndigheter. Man kan beställa en kopia från USA om man vet vilken delstat som bilen kommer ifrån.

Besök vägverkets hemsida och läs hela föreskriften.

Rulla till toppen