156070.jpg

Artiklar

El Camino verde del lll

Vi ska i denna del försöka visa hur man fäster vinyl på plåt, närmare bestämt hur du någorlunda enkelt och kladdfritt limmar hardtop på din bil.

Redaktionen • 23 januari, 2008

Så var det dags, äntligen, att börja återuppbyggnaden av bilen. Visst, demontering och renovering av alla slag är roligt. Men det är något visst att stå där med nylackerad plåt, fräscht gummi och högar av nytt och renoverat. Vuxenvärldens motsvarighet till nytt Lego på julafton! Nu kunde det visa sig att det krävdes insatser från både pappa, farbröder och kusiner för att bygga ihop den förbannade Lego-traktorn, och detta är ett mönster som står i direkt relation med varje bilrenovering. På papperet ser allt så enkelt ut. Men som de flesta vet – det tar dubbelt så lång tid som du tänkt, kostar fyra gånger så mycket och när du är färdig vill du börja om. Så hur är det då att själv limma en vinyl-hardtop? Borde väl bara vara att kladda dit limmet och slänga upp vinylen ungefär som när byter lakan på sängen? Njae, inte riktigt. Det finns en hel del att tänka på.

Tvätta, tvätta, tvätta! I vårt fall är bilen nylackerad. Så är det ju inte alltid – har du en bil där HT:n bara är dålig och ska bytas måste du också få bort det gamla limmet. Här finns lite olika metoder att ta till, det beror så klart på i vilket skick din bil är. Bra verktyg och ett lämpligt lösningsmedel är vad du behöver. Med limmet borta, alternativt med nylackerat tak, är det nu dags att ta fram tvål och vatten. Med all smuts borta är det bara att torka dammfritt. Nu behöver du istället måttband och en vattenfast penna. Med hjälp av bra referenspunkter ska du nu mäta dig fram till mitten av taket, längsledes. Gör sedan märken i framkant och bakkant. Känner du dig osäker – dra ut en linje hela vägen.

El Camino verde del lll

,

El Camino verde del lll

El Camino verde del lll

Vinylen

El Camino verde del lll

Nu är det dags att ta fram vinylen. Förutsatt att du inte redan gjort det – lägg upp den på taket och kolla så du har rätt modell! Ett bra och enkelt trick för att få fram mitten på vinylen är att mäta mellan de två sömmar som de flesta modeller har. Du kan också vika den på mitten, men kolla noga så HT:n är liksidig! När du hittat mitten, gör ett mindre snitt eller markering, även här både i fram- och bakkant. Då de allra flesta vinyltak levereras med lämplig kapmån kan du göra ett snitt på en centimeter utan problem, men för all del – dubbelkolla även detta! Snitten blir vid monteringen dina referenspunkter gentemot markeringarna på taket. Även här kan det vara till extra hjälp att märka ut mitten hela vägen.

Till El Caminon köptes en HT från National Parts Depot i USA, vilken visade sig vara av en märklig modell. Den sträckte sig nämligen hela vägen ut över bakskärmarna, ända till bakljusen! Dessutom var bitarna som täcker A-stolparna några centimeter för korta, så symaskinen åkte fram. Nå, med vinylen klar och testad ska den nu värmas så att alla veck försvinner. Dessutom växer den lite med värmen, vilket gör det lättare att sträcka vinylen på taket och ger lite krymppassning när den sedan limmats. Att breda ut den på en ren yta i solen fungerar alldeles utmärkt, annars är det bara att ta till fantasin.

El Camino verde del lll

Solen var framme så vi kunde lägga vinylen på värmning ute.

Limma Nu är vi framme vid det moment som kräver att du och din medhjälpare är fullt fokuserade. Se till att dricka upp kaffet och knyta skorna, för nu gäller det!

El Camino verde del lll

El Camino verde del lll

Limmet går från vitt till genomskinligt när det är klart för vidhäftning. Vi viker vinylen dubbel och rullar den noggrant över den limmade ytan.

El Camino verde del lll

El Camino verde del lll

El Camino verde del lll

Vid dropplister är en sickel en bra hjälp för att pressa fast vinylen.

El Camino verde del lll

El Camino verde del lll

Vid dropplisten lämnade vi tillräcklig mån för att kunna klämma den rostfria listen över vinylen.

El Camino verde del lll
El Camino verde del lll

Du behöver: En eller två kompisar Tvål och vatten Dammfri trasa Lim. Vi använde 3M Fastbond 30, vattenbaserat Rakblad Maskeringstejp och papper Tummstock och måttband Sickel, eventuellt en gummiskrapa En hel del kaffe

El Camino Verde del ll El Camino Verde del lV

Av: Billy Söderin

El Camino verde del lll El Camino verde del lll El Camino verde del lll

El Camino verde del lll El Camino verde del lll El Camino verde del lll El Camino verde del lll El Camino verde del lll El Camino verde del lll El Camino verde del lll El Camino verde del lll

Rulla till toppen