155991.jpg

Artiklar

Alligator på glid

Vi fick ett brev till redaktionen med en bild på -en rullande alligator!Ägaren visade sig vara svensken Benny Öhrman, född i Askersund med numer hemmahörande i Florida, USA.Givetvis kunde vi inte låta bli att ta kontakt med sadelmakaren vars senaste hojbygge är det mest spektakulära vi skådat!

Redaktionen • 14 oktober, 2008

Vem är mannen bakom Aligator?

-Ja, jag är uppvuxen i Olshammar där mitt första jobb var på sågverket, men det tröttnade jag snart på. Jag skaffade mig en symaskin, började sy båtkapell och startade eget, berättar Benny.

Snart övergick han till skinn och genom träget arbete är han i dag en sadelmakare av rang. Och en innovatör bör tilläggas. Gunde Svans röda -69 Porsche väckte stor uppmärksamhet på Elmia för några år sedan med den exklusiva röda skinnklädsel som Benny gjort och Picko Trobergs gamla CV4 köptes av Benny och kläddes helt i läder.

Vad som fick honom att åka på dragspelsfestival i New York för att sälja ölmuggar tillverkade av kohorn förtäljer inte historien. Men väl där träffade han sitt livs kärlek, Greta.

-Jag friade till henne två veckor senare på telefon och veckan efter det flög hon till Sverige och vi gifte oss i trädgården, berättar Benny.

Efter det sålde han allt han ägde och flyttade till USA.

Sedan dess har kunder som Richard Gere, Robert DiNero och Jesse James anlitat Benny.

Men trots att affärerna går bra så har han tid för egna skapelser där Aligatorhojen är den senaste i raden fordon som klätts i skinn. Eller skinn är väl kanske inte riktigt sant för när Benny kom på den strålande idén att använda skinnet från en alligator så urartade projektet en aning och det slutade alltså med att hela djuret tog plats på hojen.

Alligator på glid

-Jag har designat ramen och en specialgjord tank. Det var nödvändigt för att den skulle passa på alligatorn, den var 3 meter och 50 cm lång.

När Benny fick skinnet var det platt och stenhårt och för att kunna arbeta med det behövdes det mjukas upp.

-Jag lade helt enkelt alligatorn i poolen, skrattar Benny.

I två veckor fick den ligga där och gissa om trädgårdsmästaren blev skraj när han möttes av denna makabra syn.

Benny fick tillverka en stomme i plats för att sedan forma alligatorn för att den skulle passa. Hela skapelsen är designad så att skinnet är avtagbart. Frank Ritchie är mannen bakom den matchande lacken

-Jag vann pris på The Ratshole Show på Daytona Bike Week, världens största MC-träff, och lag har fått fem best i show, säger Benny stolt.

Alligator på glid

Kanske kan Bennys bygge inspirera någon här hemma att bygga den första älghojen…

Alligator på glid

Av: Text Mia Norberg Foto Benny Öhrman

Alligator på glid Alligator på glid Alligator på glid

Alligator på glid

Rulla till toppen