Annons
Pontiac

Pontiac

Publicerad

läggs ner

Redan innan jul kom de första antydningarna om nedläggningar från General Motors. Under våren har växande problemen gett underlag för nya spekulationer. Rykten i amerikansk fackpress gjorde att Pontiac den 24 april kom med en dementi men tre dagar senare blev det officiellt. Under 2010 läggs märket ner.

Märket Pontiac skapades 1926 inom GM som en mer påkostad Cheva men med sexa. Grundkonceptet gav försäljningsframgångar. Från 1932 övergick man till en sidventilsmotor med åtta cylindrar på rad vilket i olika tappningar kom att gälla fram till 1954. Året efter kom nya framgångar med en V-åtta. Efter en viss nedgång vände försäljningen kring 1960, först med Wide Track-begreppet och sedan med starkare V-åttor. GTO:n skapade en helt ny marknadsnisch under 60-talet och1967 kom Firebirden. 1973-74 års Trans Am SD kallades på sin tid för den sista riktiga muskelbilen. Med några undantag som Fiero på 80-talet fortsatte Pontiac som en lite lyxigare skugga till Chevrolet. Trots nya planer och samarbeten med Holden i Australien under 2000-talet går nu 84-åringen i graven.

Av: Olof Svenningsson

On
Off

0 kommentarer


Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206