Svaga cylinderväggar

Professorn

Svaga cylinderväggar

Fråga Hej Professorn Jag undrar hur man förstärker ett motorblock genom att fylla betong i vattenmanteln. Använder man någon speciell blandning av sand och cement?

Redaktionen • 29 september, 2005

Fråga

Hej Professorn

Jag undrar hur man förstärker ett motorblock genom att fylla betong i vattenmanteln.

Använder man någon speciell blandning av sand och cement?

Hur fyller man på den utan att få blåsor (vibrerar man bort luften??)

Jag har tänkt att använda metoden på ett block som har spruckit längst ned i en cylinder efter borrning ,för att få lite styrka i cylinderväggen och täta mot vatten läckage.

/ deuce

Svar

Glöm det där med att blanda till något själv. Det finns speciella produkter för ändamålet, exempelvis från Moroso vilket säljs av Persåkers för runt 800:-. Förr använde många betonggolvspackel och olika fabrikat visade sig ha olika egenskaper. Någon har sagt att Alcros var bäst. Nackdelen med alla betongprodukter är att de krymper något vilket motorbyggaren Jari Konola bekräftat sedan han sågat isär skjutna block. Det duger inte till att stoppa en spricka. Du måste fodra om den cylindern, för en spricka tenderar att sprida sig.

På en V-åtta fyller man en sida i taget med blocket uppvinklat. Använd lämplig (liten) tratt och precis som du själv anar måste blocket vibreras för att få ut luftbubblor och få betongen att flyta ut fint. Flera påstår att inte ens halvfyllda (halvägs upp i kylmanteln) block har några värmeproblem.

/ Fråga Professorn

Rulla till toppen