Holley som spökar…

Professorn

Holley som spökar…

Fråga Jag har en Holley DP som beter sig mycket underligt. Vid uppstart svarar motorn mycket bra på gas men tomgång är omöjligt att frambringa

Redaktionen • 14 februari, 2008

Fråga

Jag har en Holley DP som beter sig mycket underligt.

Vid uppstart svarar motorn mycket bra på gas men tomgång är omöjligt att frambringa oavsett varmkörningstid. Om man sedan rör tomgångsskruven så får man visserligen tomgång, men minsta rörelse på gaspedalen slutar med att motorn ställer sig på 1500-2000 rpm i ungefär tio sekunder innan den ramlar ner på tomgång igen.

Motorn går fint med annan förgasare, har kollat efter vakuumläckage utan att hitta något, flottörnivåer är ställda, förgasaren i sig är genomgången och rengjord…Hjälp!

Motorn är en 402 CHBB med ett Edelbrock Torker II-insug.

/ UFO

Svar

Undersök först om spjället stänger korrekt när man släpper gasen med motorn avstängd. Kärvande eller felaktigt konstruerade reglage är inte ovanligt vid eftermontering av en förgasare. Returfjädern kan också vara dålig eller felaktigt upphängd vilket bidrar till att spjället hänger sig.

Går spjället tillbaka ordentligt mot tomgångsskruven tar motorn sannolikt tjuvluft. Är någon av vakuumanslutningarna på förgasaren öppen? Är packningar för insug och förgasare täta och alla fästbultar dragna? Om du har servobromsar eller annat anslutet till insuget, är alla slangar och kopplingar täta? Vissa originalinstallationer från tidigt 70-tal och framåt använder olika lösningar för avgasrening som också påverkar tomgången. Jag förutsätter dock att det inte gäller dig.

/ Professorn

Rulla till toppen