Är 50-60-talsbilarna slöa?

Professorn

Är 50-60-talsbilarna slöa?

Fråga Jag vet att jänkare inte är några fartmaskiner. Men jag undrar om 50-60 talarna är söliga eller om dom går som en vanlig svenssonbil …

Är 50-60-talsbilarna slöa?

Redaktionen • 28 mars, 2008

Fråga

Jag vet att jänkare inte är några fartmaskiner. Men jag undrar om 50-60 talarna är söliga eller om dom går som en vanlig svenssonbil idag gör?

/ j-w

Svar

Utvecklingen i Sverige har under åtskilliga år varit att vi gärna köper de motorstarkare utförandena av nya bilar. En uppskattning är att dagens genomsnittsbil klarar 0-100 kring tio sekunder.

Under 50- och 60-talet steg effekterna för USA-bilar och därför skiljer det mellan exempelvis en -55 Cheva och motsvarade fullsize 1969, från 162 hästar (V-åtta) till 235 i grundutförandet. Det ger ett par sekunders sämre prestanda jämfört med den moderna bilen. Dock har vi en förkärlek att även här importera och renovera de motorstarkare alternativen. Gissningsvis klarar därför genomsnittet av våra amerikanska hobbybilar moderna bilars acceleration.

Vad gäller väghållning skall man betänka att USA-bilar under de aktuella åren utvecklades för att passa hemmamarknaden. Det betydde måttliga farter på stora och fina vägar där man sällan behövde bromsa.

/ Professorn

Rulla till toppen