Bygga rodstyrning

Professorn

Bygga rodstyrning

Fråga Hej, bygger en -34 Ford Rod, styrsnäckan (Vega) kommer precis bakom vä motorfäste. Och då kommer staget till höger spindel att vara cirka 10

Redaktionen • 10 april, 2008

Fråga

Hej, bygger en -34 Ford Rod, styrsnäckan (Vega) kommer precis bakom vä motorfäste. Och då kommer staget till höger spindel att vara cirka 10 cm bakom staget mellan vä & hö spindel. Gör det någonting? Hur mycket sned får den vara? Ser att många har den parallellt. Tacksam för svar.

Rodder/Östersund

Svar

I nummer 8-82 hade vi en artikel (finns att efterbeställa som kopia) som belyste mycket av problemen kring styrningen på våra klassiska roddar. Din variant med Vegasnäckan som styr på höger spindel kallas crossteering och är mycket vanlig. Givetvis vill man att parallellstag och styrstagen hamnar så parallella som möjligt men tio cm bakom tycks vara acceptabelt när jag frågat runt. Det beror lite på hur mycket fjädringsväg du har. Med längre fjädringsväg kommer påverkan att öka med bland annat självstyrning. Dessbättre brukar fjädringsvägen bli kort med en sänkt rod. Kommer en SFRO besiktningsman in i bilden blir hans syn på styrningens egenskaperna viktiga.

Rulla till toppen