Äkta eller?

Professorn

Äkta eller?

Fråga heej jag har en Chevrolet Chevelle SS från 1970. Jag undrar hur man kan ta reda på om den är en äkta eller en

Redaktionen • 14 augusti, 2008

Fråga

heej jag har en Chevrolet Chevelle SS från 1970. Jag undrar hur man kan ta reda på om den är en äkta eller en clone. Den har alla SS options men jag hittar inte nånstans hur man ta reda på hur man gör och om det går utan build sheet ?

anders alkrot

Svar

GM-produkter före 1972, då femte tecknet i VIN-numret (”chassinumret”) avslöjar motorn, är lite luriga att identifierat till 100 procent. Utan dokumentation som built sheet gäller att tyda tecknen. Originalmotorn är en viktig nyckel och den tillsammans med övriga detaljer kan sannolikt till mer än 90 procents säkerhet säga om bilen är en äkta SS. Med utbytt motor och ingen dokumentation kan det fortfarande med relativt stor säkerhet göras en identifiering. På www.chevelles.com/shop/ss_ident.html finns en bra genomgång av detaljerna. Annars kan boken Chevelle, Malibu & El Camino ID Numbers 1964-87 ge mer kött på benen.

Idag när flera av våra mest attraktiva hobbybilar säljs för över 500 000 (även miljonbelopp) borde en bils dokumentation väga tyngre. Går det att följa historien så långt tillbaka i tiden att det inte var lönsamt att göra en clone kan man känna sig ganska trygg. Har dock exempelvis en renoverad -59 Eldorado Biarritz bara ”uppstått” idag utan någon bakgrund finns stor anledning att vara uppmärksam. Givetvis är ett fint bygge med alla detaljer rätt fortfarande värdefullt men vi ska vara medvetna om att det aldrig blir original.

Rulla till toppen