Köra på vatten

Professorn

Köra på vatten

Fråga hallå där tänkte kolla vad ni vet om hho-booster. funkar det? om ni inte har hört talas om det är det en mojäng som

Redaktionen • 25 september, 2008

Fråga

hallå där tänkte kolla vad ni vet om hho-booster.

funkar det?

om ni inte har hört talas om det är det en mojäng som gör vätgas av vanligt vatten och trycker in det i insuget på bilen så den går snålare och bättre, visa sidor skriver att det är vatten och bakpulver, och andra skriver saltvatten.

jag vet att motorn går bättre på kalluft, men kan verkligen vatten och bakpulver få ner bränsleförbrukningen med 20-50%.

erik johansson

Svar

Det här är ett mycket intressant spörsmål. Skriver man in hho-booster på Google ramlar det direkt in över 40 000 träffar och börjar du leta igenom svaren är i nästan alla positiva. På 196:e plats kommer den första som lite mer sansat går igenom fakta. Man bör med andra ord vara lite försiktig med svar på nätet.

Ett rakt svar är att det här inte fungerar. Visst kan man dela upp vatten i brännbart väte och syre med ett bilbatteri men det går åt mer energi att göra det än man får ut. Sedan finns det lite diffusa resonemanget från förespråkarna att även en liten mängd väte skulle förbättra förbränningen till den grad att man gör häpnadsveckande besparingar.

Tänk istället så här. Skulle dagens biltillverkare, som satsar stort och dyrt på att minska bränsleförbrukning, skippa vatten om det fungerade?

Rulla till toppen