Luftkylt

Professorn

Luftkylt

Fråga Det byggder en Svensk hoj för 15-20 år sedan.Jag tror den kallades folkhojen och kunde köpas i byggsats av Trike och chopper,tror jag firman

Redaktionen • 25 november, 2008

Fråga

Det byggder en Svensk hoj för 15-20 år sedan.Jag tror den kallades folkhojen och kunde köpas i byggsats av Trike och chopper,tror jag firman hette.Jag är lite fundersam över motorn.Det var en Volvo B18 som hade blivit avfräst en bit och VW cylindrar och toppar påmonterade.Hela projektet dog ut av nån anledning.Men jag är sugen på en sån motor.Skulle det gå att sätta en sån i en Volvo-rod och kunna köra helt öppet utan kylare ?Varför ser man inga motorer längre ? Var det inte en bra konstruktion ?

Mats Öberg

Svar

Du förväxlar Folkhojen som hade VW-motor och projekt Viking. Den senare var förra chefredaktören Sture Torngrens projekt med en Volvo rakfyra konverterad för luftkylt. Det blev så småningom ett helt egentillverkat aluminiumblock med dito topp. En handfull motorcyklar har tillverkats och planerna var att en engelsman skulle ta över och börja en mindre tillverkning under namnet Indian. Motorn fungerade hyfsat även om det inte, beronede på begränsad kylning, handlade om större effekter. Har du estetiska skäl till ett rodbygge utan synlig kylare kan den med visst pyssel döljas bak.

Rulla till toppen