Kärvande skivbromsar

Professorn

Kärvande skivbromsar

Fråga Hej har problem med bromsar fram. Jag har renoverat med nya packningar m.m. men ena oket vill ej gå tillbaks ordentligt, till följd att

Redaktionen • 8 december, 2008

Fråga

Hej har problem med bromsar fram. Jag har renoverat med nya packningar m.m. men ena oket vill ej gå tillbaks ordentligt, till följd att bilen drar åt ena sidan. Bilen i fråga är en musse 67:a. Måste jag byta hela oket eller har du något knep?

Björn Larsson

Svar

Som jag förstår har 1967 års Mustang fyrkolvsok. Den här konstruktionen har tyvärr ett rykte om sig att kärva. Det beror på att flerkolvsok jämfört med enkolvsok har små rörelser som är extra känsliga för oxid. Du får undersöka om det kan vara en enskild kolv som hänger sig. Kanske blev ytorna på kolven och borrning inte helt perfekta efter renovering. Eventuellt kan du pröva att ”motionera” oket genom att med lämpligt verktyg pressa tillbaka bromsklossarna så kolvarna får röra sig lite mer.

Problemet kan också vara hydrauliskt. Prova att öppna luftnippel ett ögonblick. Går kolvarna tillbaka är det dags att rikta uppmärksamheten på huvudcylinder och eventuell backventil. Det förekommer även rent mekaniskt kärvande när bromsbelägg hänger sig i men då brukar delarna vara rostigt.

Rulla till toppen