Svårstartad

Professorn

Svårstartad

Fråga Jag äger en Pontiac Firebird -69 med 350 motor och 400 låda. Fråga 1: när jag vrider nyckeln vill hon inte starta direkt, ibland.

Redaktionen • 2 mars, 2009

Fråga

Jag äger en Pontiac Firebird -69 med 350 motor och 400 låda.

Fråga 1: när jag vrider nyckeln vill hon inte starta direkt, ibland. Det spelar ingen roll att hon är varm eller kallt. Ibland startar hon direkt som en ny bil. Men oftast behöver hon hela 8-10 sekunder (jag pumpar samtidigt med gaspedalen). Jag har prövad olika stilar (typ vrida nyckeln jätte långsamt eller snabbt). Ingenting hjälper. Har blivit 10 år äldre på grund av allt funderingar. Speciellt är det jätte pinsamt när man är bland folk och ska starta biljä…!

Nån säger det är startmotorn. Nån annan säger det är generatorn. Nån annan säger det är förgasaren. Snälla professorn, hjälp mig.

OBS: Jag kan dra ur nyckeln och hålla den i handen även när motorn är på och när jag kör. Är detta normal???

Fråga 2: min avgassystem slutar precis under bakaxeln, i samma nivå med bakfälgarna. Skulle bilen gå genom besiktningen med denna avgassystem? (slutröret på båda siktar nere mot asfalten)

Tack för hjälpen!

Billy

Svar

Din fråga är lite för svepande för ett bra svar. Jag tolkar dig som att startmotorn fungerar hyfsat och då är tändsystemet det första att fokusera på. En bra gnista är grundförutsättningen för att komma vidare. Förgasaren och bensintillförseln är nästa steg.

När det gäller startnyckeln har vissa bilar haft ett så kallat verkstadsläge där tändningslåset fungerar utan nyckel om det inte vrids till låst läge.

Svaret på frågan om avgassystem som slutar under bilen är att besiktningen ibland låtit det passera. Föreskrifterna säger dock att det ska dras ända bak för att minimera risken med avgaser i kupén.

Rulla till toppen